Date-reglement

Welke regels leg jij jezelf op?

Als het om daten gaat zijn er een hele hoop ongeschreven regels. Regels die mijn omgeving oplegt maar vooral ook regels die ik mezelf opleg. Nergens is er een 100% succesvol reglement te vinden, helaas . Toch wil ik een beetje houvast creëren in de onzekere wereld van daten.

Sommige regels zijn gebaseerd op mijn gezond verstand zoals; “Ik geef niet meteen mijn telefoonnummer” en “Ik spreek de eerste date niet thuis af”. Deze regels zijn er vooral om mezelf te beschermen. In digitaal datingland lopen net iets teveel gekkies rond om iedereen op zijn getypte woord te geloven. Mannen die na het uiten van een dergelijke grens zeggen; “Ik ben geen seriemoordenaar!” moeten vooral leren hun ego aan de kant te zetten. Ten eerste zou een seriemoordenaar zichzelf nooit aankondigen en ten tweede dien je mijn grenzen te respecteren. Mijn grenzen zeggen niets over jou maar alles over hoe waardevol ik mezelf vind.

Een fijne bijwerking van deze regels is dus dat de reactie van je potentiele date meteen een goede test is. De reactie van je match kan veel zeggen over de intenties van deze persoon. Een tijd geleden kreeg ik de vraag, “Bij jou of bij mij?, nadat ik gezegd had dat ik wel een kop thee wilde drinken met deze meneer. Mijn reactie, geheel volgens mijn regels, was; “Aangezien ik geen auto heb is mijn woonplaats waarschijnlijk het handigst maar ik spreek niet thuis af”. Hij antwoordde daarop meteen met dat het dan ophield. Ik maakte er nog een grapje van door te zeggen; “Val je niet op vrouwen zonder auto?” maar daarop typte hij; “Ik spreek alleen thuis af!”. Nou ja, dan houdt het inderdaad op! Mooie sukkel-filter die regels van mij.

Er zijn nog meer regels die ik mezelf opleg als het gaat om chat-gedrag. Zo is er de “Ik heb de laatste 3 vragen gesteld dus ik leg het initiatief bij jou”-regel en de “Eén x is vriendschappelijk maar een hartjes kussende emoticon is meer”-regel. Deze regels had ik al toen ik nog kon speed-sms’en met 1 duim. Alleen toen was het toen de “xxx” die ik niet zomaar naar elke man stuurde. Hier heb ik weleens een gesprek over gehad met een vriend van me en die verklaarde me voor gek. Hij zei dat mannen helemaal niet zo bewust nadenken over de hoeveelheid kusjes die ze sturen of wanneer ze wel en niet iets sturen. Blijkbaar werkt dat bij een man veel praktischer maar als vrouw overdenk ik dat soort dingen dus.

Na het chatten volgt het daten en ook daar horen regels bij. We kennen er allemaal wel een paar. Van de “Alleen iets gaan drinken”-regel tot de “Geen spareribs eten”-regel en van de “Publiekelijk afspreken”-regel tot de meest bekende regel, “Geen seks op de eerste date”. In deze fase worden de regels wel iets grijzer. Als de date leuk is veranderd “alleen een drankje” zomaar ineens naar “met jou wil ik wel een hapje eten”. En zoals jullie al eerder hebben gelezen heb ik de “geen seks”-regel ook weleens verbroken. Zodra ik iemand in het echt meemaak kunnen de regels vervagen. Ik zie, hoor en ruik iemand dan en dan begin ik meer te varen op mijn gevoel. Neemt niet weg dat je nog steeds voorzichtig moet zijn.

De eeuwige strijd tussen hoofd en hart is vermoeiend. En als lust ook nog eens om de hoek komt kijken wordt het helemaal een warboel. Om orde te scheppen in deze chaos leg ik mezelf dus regels op. Of deze regels altijd handig zijn weet ik niet maar ze geven mij een houvast en een gevoel van veiligheid. En als het echte liefde blijkt te zijn dan sta ik er voor open om bijna al mijn regels te herzien. Zolang dat goed voelt voor mij….

34 gedachten over “Date-reglement

 1. Grappig om te lezen. Met weirdo’s spreek ik inderdaad ook nooit af, eerst via de datingsite en daarna via whatsapp maar eens checken of iemand een beetje inhoud heeft en interessant genoeg is om mee af te spreken. De meesten komen door het gespreksfilter al niet heen, haha.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier was mijn regel, afspreken in de kroeg want als het dan niks was dan kon ik na een drankje weg en zat ik niet in een restaurant met stiltes. En een keer had ik een blind date toen had ik wel mijn zus gezegd waar ik was.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit gedated, puur ook omdat ze allemaal ‘thuis’ willen afspreken. Naast nog meer punten waardoor het altijd bij een gesprek eindigde. Wie weet binnenkort maar weer een poging wagen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Poeh, dit zijn best dingen om goed over na te denken. Aangezien ik zelf al heel lang niet meer in de ”dating scene” zit sta ik hier totaal niet bij stil maar wel goed om dit nu te realiseren nu zoonlief het datingpad gaat bewandelen. Alhoewel ik mij kan voorstellen dat hij niet op de adviezen van mijn moeder zit te wachten, hi hi.

  Geliked door 1 persoon

 5. Grappig om te lezen. Ik ben inmiddels al 10 jaar samen met mijn vriend die ik via een online game leerde kennen. Maar een aantal van jou regels zou ik zeker ook gebruiken mocht ik ooit weer eens moeten gaan date

  Geliked door 1 persoon

 6. ik ben een beetje te oud om te daten…en vele jaren heel gelukkig getrouwd. Toen wij nog op dating pad gingen, waren er geen mobiele telefoons en maakten we “meld”afspraken om zeker te weten dat de vriendin die op date-pad was, veilig was thuisgekomen

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: